Onderzoek naar leververvetting.

29 september 2020

Onderzoek naar leververvetting

De Universiteit Antwerpen en Praktijkhuis Baarle werken samen aan een onderzoek dat het voorkomen van leververvetting wil bepalen.

Indien u in aanmerking komt voor dit screeningsonderzoek, heeft u hierover een brief ontvangen.

Maar wat is nu leververvetting? En waar gaat ons onderzoek over?

Leververvetting is de opstapeling van vet in de lever. Dit kan leiden tot ontsteking van de lever en in een vergevorderd stadium zelfs aanleiding geven tot leverkanker. Leververvetting is vermoedelijk een risicofactor voor het ontwikkelen van hart -en vaatziekten.

Veel mensen hebben leververvetting zonder dit te weten, aangezien het geen specifieke klachten geeft. Bij een vroege diagnose kan de ontwikkeling tot ontsteking van de lever, leverkanker en de ontwikkeling van hart -en vaatziekten deels vermeden worden. Met ons screeningsonderzoek willen we nagaan bij hoeveel mensen met een bepaald risicoprofiel leververvetting voorkomt.

U wordt éénmalig uitgenodigd voor een onderzoek van de lever met de Fibroscan®. De Fibroscan® is een soort echotoestel waarbij de sensor wordt geplaatst ter hoogte van de lever. Door middel van geluidsgolven bepaalt het toestel of de lever hard of zacht is. Een harde lever kan wijzen op schade aan de lever. Deze procedure is pijnloos en duurt ongeveer 5 minuten.

Daarnaast wordt ook een vragenlijst voorgelegd over uw algemene gezondheid en levensgewoonten (sporten, dieet, roken, …) en de ervaren kwaliteit van het leven. Het totale onderzoek neemt maximaal 30 minuten tijd in beslag. Alle resultaten zijn anoniem en het onderzoek verloopt volledig kosteloos.

Dankzij deze screening weet u of u leververvetting heeft of er een verhoogd risico is op het ontwikkelen hiervan. Indien nodig wordt u correct doorverwezen, voor verdere onderzoeken en opvolging.

Indien u verdere vragen heeft over het onderzoek, kan u contact met ons opnemen via: screeflan@gmail.com, +32(0)492635957.


Hopend op uw medewerking en met vriendelijke groeten,

Het team van het Praktijkhuis Baarle, te Baarle-Hertog

Prof Dr. Van Steenkiste (Maag-darm-leverspecialist, Universiteit Antwerpen)

Kitty De Munck, Katrien Joris en Eva Rubens (studenten master Geneeskunde, Universiteit Antwerpen)

Terug naar overzicht